Danas se sve više piše i priča o temi ženskog preduzetništva i tome kako podsticati devojke i žene da zakorače u svet biznisa. Jedna od najčešćih polemika jeste kako prevazići izazove koji se pojavljuju na putu do uspeha. I kako su ti izazovi sa kojima se susreću, (poput toga kako odabrati pravu ideju, kako finasirati tu ideju, kako se probiti na tržištu i slično) slični onima sa kojima se suočavaju i muškarci koji započinju svoj biznis, postoje i oni koji su sprecifični kada ste žena u svetu koji je dugo smatran isključivo „muškim“.

I kako to obično biva, kada se suočite sa izazovima, odaberete da se borite ili da odustanete. Istražujući ovu temu, nailazila sam i na jedne i na druge. Naravno, one koje su bile sa „happy end-om“ su ostavile veći utisak na mene. Jedna od takvih inspirativnih priča ima dve glavne junakinje: Penelope Gazin i Kate Dwyer.

Njihova biznis ideja je bio sajt Witchsy za prodaju zanimljivih kreativnih umetničkih predmeta i odevnih komada direktno od umetnika koji su ih kreirali.

Prva prepreka sa kojom su se suočavale odnosi se na to kako su ih shvatili kada su predstavile svoju biznis ideju. Većina je smatrala da se one samo šale i da je to neki njihov hir ili trenutna zanimacija, a ne biznis plan. Kažu da su često nailazile na komentare poput: „Oh, jako sladak hobi“ i „Baš simpatična ideja“. Pored toga, jedan od web developera koji je radio na razvoju njihovog sajta, ih je ucenio kada je Penelope odbila da izadje na sastanak sa njim. Teško da bi to učinio nekom muškarcu, zar ne?

Ipak, većina prepreka je bila suptilnija. Određeni broj saradnika sa kojima su počele da rade, imali su komentare koji su ih stavljali u inferioran položaj zbog svog pola. Prilikom jednog od važnih dogovora u kom su one bile izuzetno profesionalne on je  pokušao da „smiri situaciju“ tako što je napisao: „Okej devojke…“, aludirajući na to da ih ne poštuje dovoljno i da su one poput nekih šiparica koje ne znaju ništa o poslovanju.

Tada su njih dve odlučile da okrenu drugi list i uvedu neke promene u svoje poslovanje. Ubrzo, Penelope i Kate predstavile su svog trećeg partnera, muškarca Keitha Manna. On je preuzeo e-mail korespoenciju i pomogao im da brže dođu do informacija koje im trebaju. Od tada, kako kažu, svi su redovno odgovarali na mailove i nudili dodatne usluge. Lako rešenje, složićete se? Ali kako je to onda pobeda protiv diskriminacije, kada su morale da uzmu muškarca kao partnera?

U velikoj meri jeste, jer Kit nije stvaran, već izmišljen lik iza kog su se krile one. On ne postoji! On je samo tu po potrebi, kada treba da se ubrza proces sa onim ljudima koji naginju ka diskriminaciji žena u biznisu i više vole dogovore „man to man“. Čak i danas, na svom sajtu imaju zanimljivu informaciju koja podseća na diskriminaciju na rodnoj osnovi na zanimljiv način, a koju možete videti na fotografiji ispod: