Pronalazi inspiraciju svuda oko nas, luckasti crteži koji su preslikani na majice i ostale odevne i dekorativne predmete, imaju za cilj da nam predstave  životne poruke   kroz humor i zagonetke. Reč je o domaćem brendu „Škrabac“.Njihove radnje možete da pronađete u Beogradu i  Novom Sadu, a svoje su proizvode plasirali na online platformu. Reči oca osnivačice Ane Babić glase: “ Idi gde god te zovu“, a ono što bi ona dodala jeste da ne ulazimo u preduzetništvo samo zbog novca nego iz ljubavi prema određenoj sferi.

Recite nam nešto o Vašem biznisu?

Škrabac je domaći brend u čijoj ponudi se mogu naći majice, dukserice, pidžame, šolje, rokovnici, čarape, kao i razni dekorativni i odevni predmeti sa šaljivim ilustracijama. U to ime vas pozivamo da bacite pogled na sajt www.skrabac.com, jer smo sigurni da će se za sve vas naći barem jedna poruka u kojoj ćete rado šetati. Škrabac proizvodi se prave od nule, a ono što je nama jako bitno je to da sarađuje sa domaćim proizvodnjama i dobavljačima, tako da je sve zaista *Made in Serbia with love*.

Kako ste došli na ideju da postanete preduzetnica, koji su bili Vaši motivi da krenete u realizaciju svog sna?

Postoje dva razloga zašto sam postala preduzetnica – nezadovoljstvo tadašnjom poslovnom situacijom i ljubav prema crtanju. U samom startu je postojao jedan “sketchbook” u kom sam ja na dnevnom nivou crtala razne stvari – anegdote, dešavanja, misli, mudrosti, poslovice, izreke, sve što može da se čuje svakodnevno. Zbog pozitivnih reakcija ljudi na crteže i posle dužeg razmatranja šta sa njima, rodila se ideje da se primene na neke konkretne proizvode.

Kako su izgledali Vaši poslovni počeci, i da li su Vas prepreke na koje ste nailazili terale da preispitate odluku o pokretanju posla ili su Vas dodatno motivisale da se borite još više?  

Na početku jeste teško jer ima puno nepoznatih stvari, ali je i zabavno u isto vreme. Sve zavisi od ugla gledanja J I danas je isto kao na početku, uvek ima nešto novo i nešto što ne znaš, tako da je bitno negovati entuzijazam svaki dan. A što se tiče motivacije za pokretanja posla, bitno je naći stvar koja je samo vaša, nešto što biste voleli da radite čak i ako ne biste zarađivali od toga.

Koliki je izazov biti žena preduzetnica u današnje vreme? 

Kao što sam već spomenula, svaki dan je novi izazov. Nema to veze sa vremenom u kom živiš, ima veze sa tim koliko s fleksibilan i spreman da se prilagodiš uslovima.

Koje su to osobine koje po Vašem mišljenju treba da poseduje žena koja želi da bude uspešna preduzetica?

Sposobnost sagledavanje situacije iz više uglova, tvrdoglavost, svojeglavost, spremnost na žrtvovanje ponekad, dečiji entuzijazam, gomila živaca i osmeh na licu ☺

Šta je po Vašem mišljenju to što definiše razliku između uspešnog i propalog preduzetničnog poduhvata?  

Razlika nastaje kad se stvari od samog početka ne postave kako treba. Kada na lošim temeljima ponavljate iste rutine na svakodnevnom  nivou, definitivno idete ka tome da propadnete. Ukoliko zapne i ne ide, pogledaj na drugi način, probaj na 10 načina, pitaj nekog za savet. Svaki dan je dobro napraviti mini analizu svih aspekata posla. Takođe bez kompletne posvećenosti, lako se izgube konci.

Koliko je važno pratiti novine koje  industrija  i trzište donosi, i da li je teško izboriti se sa konkurencijom?  

Trudim se da budem upućena u tokove kao i da pratim rad konkurencije. Ne bih to nazvala borbom, jer svako ima svoju publiku, niko nikom ne „otima“ kupce. Po meni je bitnija stvar zadržati kupce, dobiti njihovo poverenje i truditi se da se zadrži kvalitet proizvoda. To će vas svakako odvojiti od konkurencije.

Da li Vi pratite inovacije i trendove u Vašoj oblasti?

Kao što već napisah, trudim se da imam uvid u novine. Trudim se da pored kreative pratim i ostale aspekte posla.

Kojim životnim lekcijama Vas je naučio ovaj životni potez i izbor? 

Iako zvuči kao kliše, naučio me je da je sve moguće, samo treba naći pravi način kako doći do toga.

Šta biste poručili budućim preduzetnicama?

Izaberite stvar koju zaista volite, ne ulazite u preduzetništvo isključivo zbog novca. Ukoliko se trudite i radite svaki dan, novac će sigurno doći kao rezultat. Ne plašite se da postavljate pitanja, čak i ona za koje mislite da su glupa. Ako zapne, složi kockice na novi način. I što bi rekao moj tata „Gde god te zovu, ti idi“, nikad ne znaš koja prilika gde te čeka.