Za Milanu Sadžakov,  ručna  izrada leptir mašni svakodnevno predstavlja izazov. Smatra da svaki poduhvat može da propadne ako od njega odustanemo ili ne smišljamo nove načine za opstanak.  Na svom ličnom primeru ispričala nam je o njenom  kreativnom biznisu, kao i naporu sa kojim se žena susreće kada odluči da  istovremeno bude uspešna preduzenica i majka.


Recite nam nešto o Vašem biznisu?

Bavim se proizvodnjom originalnih modnih dodataka od pleksiglasa, odnosno leptir mašni i nakita u obliku mašne, jedinstvenog dizajna i patentiranog načina izrade. Svaka mašna je ručni rad i unikatna je.

Kako ste došli na ideju da postanete preduzetnica, koji su bili Vaši motivi da krenete u realizaciju svog sna?

Posle fakulteta sam radila u privatnom, a onda i u državnom sektoru, ali sam sve vreme želela više i znala da mogu da postignem više od toga da samo radim za nekog, a da drugi ubire plodove. Međutim to iskustvo je i vrlo značajno, što kao podsticaj u teškim preduzetničkim trenucima, isto tako i kao veliko stečeno iskustvo, jer uglavnom posle fakulteta imamo puno drugačiju predstavu o poslu nego što je zaista u realnosti.

Kako su izgledali Vaši poslovni počeci, i da li su Vas prepreke na koje ste nailazili terale da preispitate odluku o pokretanju posla ili su Vas dodatno motivisale da se borite još više?

Bilo je raznih teških momenata i nažalost još uvek ih ima, znam i puno uspešnije od mene koji i dalje nailaze na prepreke. Moram priznati da je izuzetno teško nekad ostati na nogama i držati se svog sna. Zato je jako bitno imati jak motiv, bilo da je to da nećete da se vratite na stari posao ili jednostavno želja da jednog dana vladate svetom. Mene su srećom sve prepreke do sad terale da budem još upornija i da dokažem sebi i svima da ja to mogu.

Koliki je izazov biti žena preduzetnica u današnje vreme?

Izazov je ogroman uopšte biti preduzetnik, bez obzira na pol. Nisam naišla još na bilo kakvo nipodaštavanje ili otežavanje od strane poslovnih saradnika zato što sam žena. Kad žena izgradi porodicu, tad je teže izbalansirati posao i privatni život, al ne bi bilo drugačije ni da radim u nekoj kompaniji.

Koje su to osobine koje po Vašem mišljenju treba da poseduje žena koja želi da bude uspešna preduzetica?

Žena mora biti borac, mora znati šta hoće i mora biti svestrana. Mora se pomiriti sa tim da će na početku sve sama morati da radi, i da vodi biznis i da vodi društvene mreže biznisa, i jos puno drugih stvari, sem ako naravno ne ulazi u biznis sa nekim većim kapitalom.

Šta je po Vašem mišljenju to što definiše razliku između uspešnog i propalog preduzetničnog poduhvata? 

Mislim da svaka ideja ako se dovoljno dugo istraje sa njom i naravno uz dozu sreće može biti dobar preduzetnički poduhvat, svaki poduhvat će propasti ako od njega odustanete ili ne smišljate stalno nove načine kako da ga progurate i spasete.

Koliko je važno pratiti novine koje  industrija  i trzište donosi, i da li je teško izboriti se sa konkurencijom? 

Izuzetno je bitno ići u korak sa novinama, ali treba i voditi računa i iskorisititi ih na pravi i pametan način. Nisam toliko imala problema sa konkurencijom, koliko mi je problem predstavljalo da takoreći popularizujem svoj proizvod jer, kod nas, ljudi mahom kupuju ono što su videli od drugih, a teško se odlučuju da oni budu prvi koji će nešto imati.

Da li Vi pratite inovacije i trendove u Vašoj oblasti?

Neminovno je da moram pratiti sve što se dešava oko mene, ali ako se nešto pokazalo dobro za nečiji biznis, ne mora značiti da će se dobro pokazati i za vaš, zato treba biti oprezan i dobro proceniti šta je to što će nam pomoći da napredujemo.

Kojim životnim lekcijama Vas je naučio ovaj životni potez i izbor?

Iskreno upoznala sam novu sebe, koja je borbenija, odlučnija, zrelija i spremna da se založi za svoju viziju i da odbrani svoj trud i rad. Naučila sam da podršku možete dobiti od onih od kojih najmanje očekujete i obrnuto, možete da se razočarate u one od kojih se najmanje nadate, kao i da se svetlo zaista nalazi na kraju svakog tunela koliko god se on nekad činio dugačak.

Šta biste poručili budućim preduzetnicama?

Ako ste dobile ideju zbog koje osećate leptiriće u stomaku, samo zagrizite i istrajte dok ne uspete i ne dajte da vas bilo ko pokoleba, odnosno proberite koje ćete savete slušati, a verujte biće puno savetodavaca. Jedino ćete vi u dubini duše znati koje korake treba da preduzmete. Verujte sebi i samo napred!