Zbog nezadovoljstva prilikom traženja lepe saksije, Mirjana Starčević je odlučila da izradi svoju. Savetuje nas da uložimo samo onoliko koliko možemo da podnesemo u slučaju da rezultati ne budu onakvi kakve smo želeli, a kako je tekao put do stvaranja jedinstvene glinene saksije otkrijte u nastavku priče…

Recite nam nešto o Vašem biznisu?

Po profesiji sam diplomirani inženjer organizacionih nauka, do skoro sam radila kao producent ali sada se bavim dizajniranjem i ručnim farbanjem, glinenih,  ručno izrađenih saksija, tehnikom oblikovanja gline na točku.

Kako ste došli na ideju da postanete preduzetnica, koji su bili Vaši motivi da krenete u realizaciju svog sna?

Ideja se pojavila spontano pre godinu dana, kada nisam mogla da nađem dovoljno lepu saksiju i odlučila sam da napravim svoju. Godinu dana mi je bilo potrebno da istestiram sve i pripremim, čak i sada kada sam u procesu realizacije ideje već 3 meseca, stalno imam neka nova saznanja.

Kako su izgledali Vaši poslovni počeci, i da li su Vas prepreke na koje ste nailazili terale da preispitate odluku o pokretanju posla ili su Vas dodatno motivisale da se borite još više?

Svi počeci su teški, definitivno morate da rizikujete i budete uporni, ja sam još na početku tako da se borim svakodnevno sa nekim novim izazovima i trudim se da unapredim poslovanje. Najbitnije je da verujete u to što radite i budete pozitivni, tako je sve mnogo lakše.

Koliki je izazov biti žena preduzetnica u današnje vreme?

Meni je bilo potrebno godinu dana da se odlučim i ohrabrim na ovaj korak,  mislim da je najteže postići sve vremenski jer zaista je istina da kad radite nešto svoje i kada ste preduzetnik, radite 24/7.

Koje su to osobine koje po Vašem mišljenju treba da poseduje žena koja želi da bude uspešna preduzetica?

Treba da bude vredna, uporna i pozitivna.

Šta je po Vašem mišljenju to što definiše razliku između uspešnog i propalog preduzetničnog poduhvata?

Ono što se meni pokazalo kroz iskustvo jeste da je najbitnije da budete vredni i da se trudite, jer zaista taj trud mora da se isplati.  I mislim da u početku ne treba sebe izlagati velikim ulaganjima, već ići postepeno i testirati svoje postupke, na taj način jedino može da se unapredi poslovanje i da se postignete uspeh.

Koliko je važno pratiti novine koje  industrija  i trzište donosi, i da li je teško izboriti se sa konkurencijom?

Naravno, svi se mi trudimo da budemo jedinstveni ali opet i da pratimo trend koji je aktuelan. Mislim da je imati konkurenciju dobro,  jer na taj način se trudite da poboljšate svoj proizvod i da ga iznova unapredjujete.

Da li Vi pratite inovacije i trendove u Vašoj oblasti?

Da, pošto je svrha Glinka saksije da ulepšaju enterijer, mi moramo da se prilagodjavamo i pratimo trend koji je aktuelan.

Kojim životnim lekcijama Vas je naučio ovaj životni potez i izbor?

Ukoliko verujete u svoju ideju obavezno se ohrabrite i probajte. Uložite samo onoliko koliko možete da podnesete u slučaju da rezultati ne budu onakvi kakve ste želeli.

Šta biste poručili budućim preduzetnicama?

Poručila bih svim budućim preduzetnicama, da kad smisle nešto inovativno i jedinstveno, moram da naglasim jedinstveno, jer ovo tržište je malo za slične proizvode i mislim da je to razlog mnogih preduzetničkih neuspeha, da skupe hrabrosti, budu vredne i probaju jer jedino tada će znati da li je to njihov put.