TruffTruff  je mala porodična kompanija iz Novog Sada koju vode dve odvažne i veoma harizmatične žene, Sanja i Violeta. Njihovo poslovanje počinje 2017. godine, a prvenstveno za svoju kompaniju kažu da je porodična zbog toga što su njihove porodice uključene u izgradnju brenda TruffTruff. Za njih je svaki uspešan biznis pošten biznis sa zdravom osnovom , a zašto se smatraju ženama sa velikim Ž otkrile su nam kroz  razgovor sa njima..

Recite nam nešto o Vašem biznisu?

Mi smo mala porodična kompanija, bavimo se proizvodima od tartufa i od njih pravimo različite namaze ili uljane marinade. Postojimo tek godinu dana ali za to vreme smo uspele da zagolicamo maštu mnogim ljubiteljima hedonističke hrane.

Kako ste došli na ideju da postanete preduzetnice, koji su bili Vaši motivi da krenete u realizaciju svog sna?

Na ideju da se bavimo preduzetništvom došle smo spontano u momentima kada smo se pojedinačno borile sa velikim nezadovoljstvom u kompanijama za koje smo radile. Motivi su bili različiti ali su svi vodili ka istom cilju, napraviti sopstvenu firmu od koje ćemo moći da živimo, a da se ne grčimo i ne provodimo dragocene sate u tuđim firmama. Za tuđu decu.

Kako su izgledali Vaši poslovni počeci, i da li su Vas prepreke na koje ste nailazile terale da preispitate odluku o pokretanju posla ili su Vas dodatno motivisale da se borite još više?  

Posao koji smo izabrale, a to je sve vezano za tartufe, nije ni malo lak, kako možda  na prvu loptu izgleda. Sve je obavijeno velom tajne, niko ne želi da podeli svoje iskustvo, ne daj bože recept ili tako nešto slično, internet je nem o tartufima, tako da smo same morale sve,  korak po korak. Zanimljivo je bilo i tad, a i sad se još uvek provodimo kao u luna parku. Prepreke su tu da se prevaziđu, a nije se još niko probudio, a da ne treba da reši neki manji ili veći problem. Sve je korak po korak, nekad odeš i dva unazad, a samo pola napred. Ali ideš, po malo, pa se sve nekako složi.

Koliki je izazov biti žena preduzetnica u današnje vreme?

Pa, izazov svakako jeste veći.  Žene imaju mnogo više obaveza od muškaraca u našem društvu. Ali, mi smo žene sa velikim Ž. Možemo sve. I sve istovremeno. Mada, da se uozbiljimo malo… Nije lako biti preduzetnik u Srbiji bilo da ste muškarac ili žena. U svakom slučaju moraš imati dobre i jasne motive i težiti da što pre stigneš do svog cilja.

Koje su to osobine koje po Vašem mišljenju treba da poseduje žena koja želi da bude uspešna preduzetica?

Treba da ima ono nešto što će je gurati napred i kad je loše volje, kad je život ošamari tako da ne zna kako da ustane. To je nešto iznutra. Adrenalin možda. Da je svesna sebe i ljudi oko sebe.  Da se razmišlja o tome ko želi da postane. Mislimo da to nije uopšte stvar pola, nego osobe.

Šta je po Vašem mišljenju to što definiše razliku između uspešnog i propalog preduzetničnog poduhvata?

Po našem mišljenju uspešan biznis je pošten biznis, sa zdravim osnovama. Možda je cilj dalji, ali je jastuk noću mekši i udobniji. To je stvar vaspitanja. Neuspeh je takođe deo života. Ne ide sve uvek glatko, već skroz obrnuto. Malo slikovitije da objasnimo ovo : na primer, skok sa motkom u atletici. Koliko se tom sportisti dešava da obori prečku u skoku? Ali šta radi kad je napokon preskoči? Diže visinu, dodaje sebi novi cilj. Tako je sa svim neuspesima. Otresi prašinu, pogledaj šta si naučio i napred.

Koliko je važno pratiti novine koje  industrija i trzište donose, i da li je teško izboriti se sa konkurencijom? Da li vi pratite inovacije i trendove u vašoj oblasti?

Naravno, možda je i najvažnije to da se kontroliše i prati i konkurencija i inovacije. Mi to radimo zbog usavršavanja sopstvenog brenda. Konkurencija je važna. Gledamo je sa zdravim stavom. Tera nas da budemo bolji, inovativniji i konkurentniji.

Kojim životnim lekcijama vas je naučio ovaj životni potez i izbor?  

Životne lekcije. svaki dan učimo nešto novo. Strpljenje je najbitnije. Strpljen spašen. Naša parola!

Šta biste poručili budućim preduzetnicama?

Verujte u sebe. Podrška okoline je jako važna, ali ne presudna. Promišljajte svakodnevno o svojoj ideji, a u  jednom trenutku stvoriće ti se jasna slika da je sad pravi momenat da se upustite u posao. Samo hrabro. Ako si žena možeš!