Bezbroj puta do sada, imali smo priliku da se uverimo u to koliko sjajnih ideja i inicijativa imaju studenti i studentkinje Univerziteta u Novom Sadu. Činjenica da su mladi i više nego spremni da iskoriste svoja znanja, veštine i potencijale koje poseduju nam pričinjava veliko zadovoljstvo, te nas motiviše da nastavimo da vas podstičemo da i vi zakoračite putem uspeha.
Ali, svi znamo da put do uspeha nije nimalo lagan. Nekima je potrebna hrabrost da svoju ideju podele sa svetom i čuju mišljenja drugih, neki imaju poteškoća sa pronalaskom članova tima a neki sa pronalaskom potrebnih finansija ili potencijalnih partnera i investitora. Od mogućih poteškoća, tu se negde uvek nađe i nedostatak potrebnih znanja ili veština iz određenih oblasti koje su vam još nepoznate, nedostatak prostora za rad ili jednostavno nedostatak saveta mentora ili nekoga iskusnijeg od vas. Jedan ili kombinacija par prethodno navedenih problema često obeshrabri mlade da rade na svojim idejama i istraju u njima, a to je baš ono što želimo da izbegnemo.
Unutar projekta Space4Women smo organizovali i takmičenje za najbolju studentsku ideju, gde su učesnici imali priliku da pohađaju serije obuka koje će im koristiti u njihovom daljem putu ka svetu preduzetništva, kao i mogućnost da čuju savete i mišljenja naših mentora i predavača.
Ali, dragi naši, postoji niz sličnih programa, događaja i projekata u našoj sredini koji imaju slične ciljeve kao i naš projekat, te želimo i da ih podelimo sa vama!  Smatramo da oni predstavljaju sjajan način da prikupite potrebna znanja, veštine, kontakte, iskustva, kao i (što da ne!?) potencijalne investicije i partnerstva koja vam mogu biti samo dodatna stepenica ka vrhu.
Pa, da krenemo redom…

nStarter predstavlja mesto gde možete da naučite kako da pokrenete sopstveni biznis. Misija ovog programa je da grad Novi Sad učini bogatijim ljudima koji su spremni da preuzmu incijativu i da rade na ostvarenju svojih ideja, pokrenu svoje firme i postignu uspeh kako na lokalnom, tako i na globalnom tržištu. nStarter radi sa početnicima u biznisu, studentima, mladim firmama kao i sa već ostvarenim strartapima. Već više od 5 godina, članovi tima nStarter se bave organizacijom niza događaja, edukativnih programa, tribina i predavanja na razne teme važne za mlade preduzetnike, kao i konkretnih programa i događaja koji će vam možda i biti najzanimljiviji – kao što su nStarter Startup akcelerator i Startup Weekend Novi Sad. Takođe, postoji i nStarter Meetup grupa gde možete da se informišete o raznim predavanjima i nefomalnim druženjima na kojima možete čuti i naučiti šta to znači biti preduzetnik ili kako i postati jedan.

Ukoliko želite da se vaša ideja pretvori u uspešan poslovni poduhvat, Poslovni inkubator Novi Sad je jedno od mesta koje biste trebali da pratite. Cilj Poslovnog inkubatora Novi Sad je da pomogne mladim firmama da pronađu svoj put do tržišta, kroz pružanje podrške timovima koji imaju potrebna znanja i razvijaju svoje ideje na osnovu novih tehnologija i inovacija koje imaju širok potencijal na tržištu. Što se tiče industrija, specijalizovani su za rad sa timovima u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i kreativnih industrija, ali inovatori, sadašnji i budući preduzetnici i iz drugih industrija su uvek dobrodošli da posete neki od mnogobrojnih događaja, radionica, treninga ili predavanja koji se organizuju u prostorijama Poslovnog Inkubatora.

Već 14 godina za redom, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju. Takmičenje ima dve kategorije – Realizovane inovacije (namenjenu timovima koji su već na neki način realizovali svoje ideje, da li preko stvaranja prototipa ili mehanizama proizvodnje, ostvarivanja prodaje i slično) i Inovativne ideje (namenjenu timovima srednješkolaca ili studenata koji žele da predstave svoje inovativne ideje i istraživanja koja imaju potencijala na tržištu). Izabrane timove očekuju serije obuka, mentorstva i konsultacija, kao i vredne novčane nagrade za najbolje timove i ideje.
Regionalna razvojna agencija Bačka je osnovana 2010. godine, ima ukupno 20 osnivača, i deluje u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju na teritoriji Bačke. Inicijativa za osnivanje ove agencije se rodila iz motivacije i želje opština u Bačkoj da zajedno sarađuju i realizuju niz projekata, podržanih od strane raznih domaćih i inostranih programa, kako bi zajedničkim snagama doprineli unapređenju opšteg društveno-ekonomskog razvoja na nivou njihove terirorije. Na portalu Razvojne agencije Bačka možete pronaći informacije o svim pomenutim programima i zanimljivim konkursima podrške i razvoja koji će možda baš biti od velikog značaja i za vaš preduzetnički poduhvat i ideju!

Creative Business Cup Serbia predstavlja nacinalni nivo svetskog takmičenja kreativnih industrija i inovacija – Creative Business Cup, unutar kojeg se vrši izbor za najboljeg kreativnog preduzetnika na svetu. Pobednik takmičenja učestvuje kao predstavnik Srbije na svetskom finalu u Kopenhagenu, i takmiči se za jednu od nagrada unutar nagradnog fonda od 50.000 dolara. Pored vrednih nagrada, samo takmičenje učesnicima omogućava da brzo realizuju svoje poslovne ideje i dobiju podršku mentora i poslovnih konsultanata i savetnika.
Na takmičenje mogu da se prijave pojedinci, preduzetnici i timovi unutar raznih kategorija kao što su arhitektura, umetnost, dizajn, moda, muzika, zabava, gastronomija, sport, turizam i mnoge druge slične oblasti gde takmičari mogu da iskažu svoju originalnost, kreatinost i tržišni potencijal svoje ideje.

Future Agro Challenge Serbia predstavlja nacionalni nivo takmičenja Fuure Agro Challenge koje se održava na globalnom nivou u više od 60 zemalja sveta. Izabrani timovi imaju tu čast i mogućnost da se upoznaju i rade sa vrsnim mentorima, investitorima, potencijalnim klijentima i partnerima na finalnom događaju samoga takmičenja – Global Agripreneurs Summit. Ovo takmičenje se smatra vodećim globalnim takmičenjem unutar industrije i zalaže se za razvoj revolucije i inovacija u poljoprivredi. Jedna od misija im je da sve inovacije i nova tehnološka rešenja u domenu poljoprivrede, prehrambenih industrija, uzgoja i sigurnosti hrane, pića i namirnica, obrazovanja i turizma unutar poljoprivrede itd. dostignu uspeh koji zaslužuju i prošire se po celome svetu.

Samo smo zagrebali površinu ledenog brega raznih programa, konkursa, edukacija i događaja u našoj sredini koji vam mogu poslužiti kao odskočna daska na vašem putu do vrha, putu ostvarenja vaših ideja. Niste sami u vašim idejama, iako vam se ponekad tako čini. Svuda oko vas možete pronaći podršku i način da uvećate svoja znanja i sposobnosti, samo treba da se osvrnete oko sebe i malo potražite!
Početak je nove godine, pa vam predlažemo da ovo i bude jedna od vaših novogodišnjih odluka! Srećno u ostvarivanju vaših ideja!