Draga moja, verovatno već znaš da je novi ciklus obuka u okviru projekta Space4Women počeo. A to znači da ćemo se ponovo družiti i čitati 🙂 Za početak našeg druženja u ovoj sezoni za tebe imam jednu pravu poslasticu – lekcije koje ćemo zajedno naučiti od sedam različitih i uspešnih žena preduzetnica. Srešćeš ovde neka poznata imena, ali i neke žene koje menjaju svet “iz senke”.
Hajde da zajedno čujemo ko su tih sedam uspešnih žena i vidimo šta tačno od njih možemo da naučimo. One će biti naša inspiracija da budemo žene zmajice! Krećemo!

1. Melani Perkins 

Velika je verovatnoća da si čula za Canva alat i da si ga već koristila, a da li znaš da iza ove super slatke i efikasne aplikacije stoji jedna devojka? U pitanju je Melani Perkins iz Australije. Ono što je Melani želela kada je sa svojim su-osnivačem pokretala Canva-u je da omogući svima da kreiraju i objavljuju lep i profi materijal. Canva danas vredi 2,5 milijarde dolara i koristi je 15 miliona aktivnih korisnika. Trenutno se koristi na 100 svetskih jezika, a Melani ima cilj da u sledećoj godini bukvalno osvoji čitav svet.
Lekcija 1: kvalitet i jednostavnost su uvek dobar recept za uspeh.

2. Ariana Hafington

HuffPost ili Huffington Post, kako se doskora zvao, je jedan od njuz portala koji se izdvaja u moru drugih. U svojim pričama uvek stavlja individue na prvo mesto i trudi se da ispriča priču iz ličnog ugla. To ne čudi ako znamo da je jedna od osnivačica žena. Arijana Hafington je bila na čelu ovog onlajn magazina od osnivanja 2005. godine do 2015 kada prelazi na poziciju CEO svoje nove kompanije Thrive Global. Danas je Arijana neizbežna članica većine lista “100 uspešnih žena”, nalazi se u upravnim odborima nekoliko kompanija (uključujući i Uber), vodi sopstveni biznis i autorka je nekoliko knjiga. Malo li je?
Lekcija 2: rad, red i disciplina su dobar recept za uspeh na svim poljima.

3. J.K Rouling

Autorka serijala knjiga “Hari Poter” je jedna od najinteresantnijih žena na mojoj današnjoj listi. Verovala ili ne, sredinom ‘90-tih ova dama je bila samohrana majka koja je svoju decu izdržavala od socijalne pomoći. Iz priča koje je smišljala za svoju decu nastao je magičan svet čarobnjaka koji je uspela da pretoči u knjigu. Međutim, izdavači jednostavno nisu imali sluha za ovaj nestvaran svet, tako da J.K nikako ne uspeva da objavi svoj rad. 1997. najzad pronalazi pravog izdavača i sve ostalo je istorija. Hari Poter franšiza je jedna od najuspešnijih na svetu, a JK Rouling je uticajna, poznata i priznata.
Lekcija 3: Upornost, istrajnost i kvalitet su uvek isplativi.

4. Vera Vang

A sada se selimo u svet mode. Veru Vang ne treba posebno predstavljati. Sigurna sam da ti je bar jedna njena kreacija zapala za oko. Ono što je zanimljivo u vezi sa njom je to da je tek u svojoj četrdesetoj godini je shvatila da želi da bude modna dizajnerka. I to dok je sebi kreirala venčanicu! Pošto je pre toga bila deo Vogue ekipe, bilo joj je dosta lako da osvoji svet mode. A iz visoke mode je brzo prešla na konfekciju, obuću, modne dodatke, nakit, pa čak i kuhinjsko posuđe koje danas dizajnira. Vera Vang je u krugu veoma uspešnih žena savremene modne scene, a njena imperija je vredna oko 420 miliona dolara.
Lekcija 4: ne moraš odmah znati šta ćeš biti kada porasteš. Sasvim je OK da to skontaš i kasnije u životu.

5. Sara Blejkli

Jednoga dana, malda Sara je želela da obuče svoje nove bele pantalone. U tom trenutku je shvatila da nema odgovarajući veš i da se sve što bi obukla zapravo nije adekvatno. Rešila je da uzme stvari u svoje ruke. Naoružala se makazama, iglom i koncem i kreirala prvi prototip Spanx-a. Iako genijalan, ovaj komad veša je imao puno teškoća da se probije na tržište. Međutim, Sara je bila rešena da uspe pa je na sve načine pokušavala da dođe do pravih investitora. Bila je odbijena nebrojeno puta. Kada je nekako uspela da prikupi sredstva za početak proizvodnje i bacila se na posao. Nedugo zatim je Opra Vinfri zapazila njen proizvod i prepoznala njegov potencijal. Naravno, uz Oprinu pomoć i reklamu u njenom šou Spanx postaju pravi hit. Sara uspeva da podigne svoju kompaniju sa dna i lansira revolucionarni komad veša neophodan svim ženama. Spanx danas vredi preko milijardu dolara, a Sara Blejkli je jedna od najsvetlijih primera uspešnih žena preduzetnica.
Lekcija 5: preduzetništvo je rolerkoster, a samo oni najistrajniji uspevaju da stignu na poslednji novo.

6. Šer Veng

Da žene mogu da budu uspešne i u tehnološkim kompanijama dokazuje Šer Vang, su-osnivačica HTC-a. Još od ranih osamdesetih ova dama je u IT svetu. Prvo kao jedna od zaposlenih, a već od kraja ‘80-tih i kao osnivačica svojih startap-a. Već 1997. postaje deo tima osnivača kompanije HTC i od tada pa do danas vredno radi na njenom razvoju. Nije lako ostati konkurentan u ovom svetu, tako da Šer ima pune ruke posla. Iako HTC danas nije uspešan kao što je bio pre svega 5 godina, kompanija je i dalje jedan od vodećih razvojnih centara u IT svetu, a Šer je i još uvek među direktorima.
Lekcija 5: ne postoji muški i ženski svet i zanimanja. Žene mogu sve!

7. Deniz Koats

Da žene mogu sve dokazuje i Deniz Koats. Ona je u januaru 2000. pokrenula svoju online kladionicu Bet365. Godinu dana je radila na samom sajtu, a onda je lansirala platformu za onlajn klađenje uz pomoć zajma koji je dobila od Škotske kraljevske banke. Sajt je postao pravi hit za veoma kratko vreme, tako da je Deniz uspela da vrati zajam i vrlo brzo je počela odlično da zarađuje. Danas je Bet365 jedan od najpoznatijih sajtova ove vrste, a njihove reklame se nalaze na svakoj utakmici Premijer lige. Često ih možete videti i na internacionalnim sportskim takmičenjima. Kompanija koju je ova žena zmaj pokrenula danas vredi preko 2,5 milijardi dolara.
Lekcija 7: kada žene to urade, one urade na pravi način.
Držim pesnice da i tvoja ideja bude bar upola ovako uspešna, pa da se i ti za 10tak godina nađeš nekoj sličnoj listi. Kao što možeš da naučiš od ovih uspešnih žena, mi možemo sve. Zato, samo napred, veruj u sebe i svoje ideje, budi vredna i istrajna i uspeh mora doći.