Ostalo je još samo par dana do kraja 2019-te i pravo vreme da počneš da razmišljaš šta će biti tvoje novogodišnje odluke ovoga puta.

Svi mi u ovo doba godine krenemo da se preispitujemo, pa će i tebi sigurno pasti na pamet da se zapitaš šta si sve uradila u 2019-oj? Gde si bila? Da li si ispunila svoje ciljeve koje si sebi postavila za ovu godinu? I to je sve super, ali se tu ne treba previše zadržati. Ova godina je već gotovo za nama i treba gledati u budućnost i smisliti neke zanimljive novogodišnje odluke za 2020.

A da te odluke ne bi ostale samo puke želje, evo nekoliko praktičnih saveta koji će ti pomoći da u 2020. zaista ostvariš sve što si naumila. Evo kako da tvoje novogodišnje odluke postanu pravi planovi i akcije.

Zapiši svoje novogodišnje odluke, odmah

Slovo na papiru i dalje ima neku magičnu moć. Kada jednom nešto zapišeš odmah osećaš mnogo veću odgovornost i obavezu prema tome što si zapisala. Na ovaj način dajemo sebi svečano obećanje da ćemo to što smo zapisali i uraditi. Još ako to uradiš na lep i fensi način, osećaj odgovornosti će se eksponencijalno povećati. Barem je kod mene to slučaj.

Zato, uzmi onu lepu sveščicu koju čuvaš za nešto specijalno i počni da pišeš. Daj svojoj mašti na volju i zapiši sve ono što bi želela da uradiš i ostvariš u 2020. Nabroj sve svoje novogodišnje odluke, bez obzira na to koliko male i velike one bile.

Sjajna stvar sa svesčicom je što kasnije, tokom godine možeš da pratiš kako tvoji planovi napreduju, da u njoj vodiš svoj dnevnik ili da tu jednostavno isprazniš svoj um.

Stavi svoje novogodišnje odluke na mapu

Ako ne želiš da praviš listu i smatraš da si vizuelni tip, ova tehnika će ti pomoći da se bolje i efektnije izraziš. Evo kako da mapiraš svoje velike želje i planove:

  1. Na prazan list papira nacrtaj jedan oblačić u sredini i u njemu napiši svoje ime.
  2. Strelicama označi putanje do manjih oblačića u kojima ćeš označiti oblasti svog života koje želiš da unaprediš.
  3. Ispod svakog novog oblačića zapiši cilj koji želiš da postigneš u 2020. u toj oblasti svog života.
  4. Za kraj sastavi listu konkretnih akcija koje te vode do zacrtanog cilja.

Recimo, ukoliko smatraš da je jedna od važnih oblasti u tvom životu zdravlje, konkretan cilj bi mogao da bude da “Planiram da imam XXkg do 1.6.2020”. Akcije koje vode do tog cilja su na primer: “Krećem na trening od 10.01”, “Prestajem da kupujem slatkiše od 01.01.”, “Dozvoliću sebi da jedem picu samo jednom mesečno” i slično. Shvataš već u kom pravcu ovo ide.

Isto tako, ako to je važna oblast fakultet, a cilj da završiš osnovne studije do juna 2020, potrebno je da napraviš akcije koje će te dovesti dotle. Da li će to biti broj ispita koji treba položiti u svakom ispitnom roku, ili nešto treće, na tebi je da definišeš.

Kada imaš jasan plan i tačno znaš šta treba da radiš, biće ti lakše i da se pokreneš i ispoštuješ svoje novogodišnje odluke. Ovo je jedan od sjajnih načina da ovakve odluke postanu i životno važne.

Novogodišnji pakt sa prijateljicama

Jer je u društvu sve zabavnije i lakše. Tako i novogodišnje odluke koje doneseš možeš da podeliš sa nekoliko svojih bliskih prijateljica. Vaš “Novogodišnji pakt” će biti da svaka od vas ispuni bar 3 (ili 5) stvari koje je sebi zacrtala.

Na ovaj način ćeš obezbediti da uvek možeš da računaš na onu suptilnu dozu pritiska koju samo dobre prijateljice mogu da proizvedu. Takođe, biće ti užasno glupo ako se ne budeš držala svojih odluka, jer si ih podelila sa nekim i želiš da ispoštuješ svoju reč.

I naravno, ovako nešto je strašno zabavno. Preporučujem da probaš! I da obavezno smisliš zajedno sa svojim drugaricama koja će biti “kazna” za onu koja pakt ne ispuni. To je tek zabava za sebe.

Poklon sebi: specijalizovani planeri i dnevnici

Ako više voliš strukturu i red, onda su ovakve stvari sjajne za tebe. Iako su u svetu već dugo godina pravi hit, poslednjih godina se dosta zanimljivih dnevnika i specijalizovanih planera pojavilo i kod nas.

Neki koji su meni zapali za oko, a priznajem neke sam i koristila su:

  • Passion planner – veoma lep, sa jasnim ciljem i veoma dobro organizovan planer/dnevnik. Iako je deklarisan kao planer, ovde postoje i sekcije koje te teraju da razmišljaš o prošlim događajima i o njima pišeš u “dnevnik” stilu. Odličan je ako imaš dugoročne planove koje treba razbiti na sitnije akcije.
  • 5 Minute Journal – odličan za sve nas koje smo večito u stisci s vremenom. Na jedan veoma suptilan način (pomoću direktnih pitanja) te tera da isplaniraš svaki svoj dan i da onda na kraju dana o svemu i razmisliš i zapišeš svoje misli. Veoma dobro struktuiran i efektivan.
  • Minino planeri – recimo planer za devojke je veoma dobar izbor, mada je time planer veoma dobar izbor. U pitanju je domaći proizvod, tako da ga je nešto lakše koristiti i nabaviti nego prethodna dva. Veoma je dobro koncipiran i odlično može da posluži za planiranje koječega, što prevazilazi novogodišnje odluke.

Da li će se tvoje novogodišnje odluke ostvariti?

To samo od tebe zavisi. Jer, da bi se bilo šta desilo, potreban je neki plan i puno rada. Pošto verujem da želiš da unaprediš sebe i postigneš velike stvari u životu verujem i da će se tvoji planovi ostvariti. Bili oni novogodišnji ili ne 🙂